D-vitaminer för att förlänga livet?

Det finns en mycket lång rad ämnen som har visat sig förlänga livet på C elegans, rundmasken som är det kanske mest använda laboratoridjuret av alla. D-vitaminer är ett av dem, och nu har Buck Institute undersökt vilka mekanismer som leder till att detta fungerar och ger masken en tredjedel längre liv. En del av dem borde även fungera på människor och forskarna spekulerar nu i om d-vitamin kan ha en modest effekt även på människors livslängd. 

Mekanismerna verkar handla om att vitaminen påverkar uttrycket hos några gener som sedan tidigare är kända för att påverka livslängden. Det man ser i cellerna är påverkan på proteiners förmåga att behålla sin form - något som man sedan tidigare vet är viktigt för livslängden. 

Givet att d-vitamin är ofarligt i små doser och att vi som bor på nordliga breddgrader ofta har d-vitaminbrist kan detta var något som det kan finnas anledning att äta som kosttillskott. De flesta andra vitaminer har nu sedan länge visat sig vara olämpliga att äta för mycket av och dagliga vitamintabletter är sannolikt direkt skadliga. 

(Om någon undrar över bilden så innehåller kantareller väldigt mycket d-vitaminer...)

 

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln