Immunförsvarets förfall kopplas till hundrasers livslängd

Hundraser vars thyroidfunktion försämras tidigare har kortare livslängd. Thyroid, som också kallas mjälte, är ett organ som är starkt kopplat till immunförsvaret. Hos hundar slutar det precis som hos människor att fungera när man blir äldre. 

En ny studie från Angela Holder mfl publicerades nyligen i PLOS one och visar hur olika hundrasers thyroidfunktion utvecklas. Hundarter som lever kortare tid hade mindre av något som kallas sj-TREC, och när de blev äldre fanns det så lite att det inte längre var mätbart. 

När immunförsvaret försämras, vilket det alltså också gör på människor, får det en rad negativa effekter. Vi klarar naturligtvis infektioner sämre, men det samma gäller även vaccinationer. Dessutom äkar mängden autoimmuna sjukdomar. Kroppen blir dessutom sämre på att bekämpa cancer, vilket också är anledningen till att det nu pågår mycket cancerforskning som syftar till att stärka kroppens eget immunförsvar.

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln