Forskare föryngrade mitokondrier 

Forskningsresultat från Caltech och UCLA visar att det genom att öka uttrycket av genen Parkin går att få cellernas mitokondrier att nyproduceras i snabbare takt, så att äldre och muterade mitokondrier byts ut snabbare. Detta gjorde att de bananflugor som användes i experimentet levde längre.

Cellernas mitokondrier, som är en viktig del av energiförsörjningen hos cellerna, kan på detta sätt föryngras hos flugor. Mitokondriernas åldrande är en viktig del av förklaringen till att vi försvagas med åldern, så det är därför värdefullt att kunna föryngra dem. 

Mitokondrier med muterat DNA fungerar sämre, och bidrar bland annat till Alzheimers, Parkinson och sarcopenia (åldersrelaterad försvagning av musklerna). Den process som testades ledde till att muterade mitokondrier byttes ut mot nya, som fungerar bättre. 

Läs gärna mer om forskningsresultatet här

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln