Epigentisk programmering föryngrade möss

Forskare vid Salk Institute har i Cell publicerat forskning där de lyckats förynga möss och få dem att leva 30 % längre. Metoden de använde var epigentisk, det vill säga att de förändrade de gener som uttrycktes så att genuttrycket blev mer ungdomligt. 

Forskarna använde fyra ämnen som fungerar för att skapa stamceller från vanliga celler. När dessa ämnen gavs till möss som var för tidigt åldrade föryngrades dessa. Mössen såg synbart yngre ut och fick bland annat bättre fungerande muskler och hud. 

Det ska påpekas att detta handlar om möss som är genförändrade för att efterlikna sjukdomen progeria, som är en ovanlig genetisk sjukdom som brukar liknas vid ett för tidigt åldrande. De människor som får progeria dör senast i 20-årsåldern, vanligen i åldersrelaterade tillstånd som hjärt- och kärlsjukdomar. Det är alltså inte det normala åldrandet som har behandlats, vilket är en relativt stor skillnad.

Detta gör att behandlingen å ena sidan verkar vara lovande för just denna sjukdom, men i vilken utsträckning den fungerar på vanliga, åldrade människor är oklart. 

Samtidigt är forskningen lovande och vi ser fram emot fortsatt forskning med samma metoder på människor. 

Mer information finns även här. Och här.

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln