Kombinerade behandlingar mot åldrande kan ge bättre effekt än bara en enda

Det finns en rad olika och väl etablerade metoder att förlänga livet på enklare djur, som exempelvis rundmasken C elegans. Forskare vid Buck Institute har exempelvis för tre år sedan kombinerat ett par av metoderna, för att se vad som händer. Det visar sig då att de hjälper varandra så att maskarna lever ännu längre. Sannolikt beror det på att flera aspekter av åldrandet hejdas och då uppnår maskarna en stabilitet som gör klarar av olika andra aspekter av åldrandet.

Om detta resultat går att extrapolera till människor är för tidigt att säga, men det är en väldigt intressant fråga att undersöka vidare. Olika behandlingar, mot till exempel celler som slutar fungera (senescence) eller som återställer immunförsvaret eller motverkar inflammation, kan kanske i kombination ge en bättre effekt än de kan var och en för sig. Kanske kan vi på så sätt bättre stå emot stressen som orsakar olika åldersrelaterade sjukdomar, och därmed leva längre och med bättre hälsa. 

Förhoppningsvis kommer vi under 2017 se forskningsresultat som utforskar dessa möjligheter. 
 

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln