Stamceller gav möss synen tillbaka

Den vanligaste orsaken till blindhet hos äldre är makuladegeneration eller åldersförändringar i gula fläcken. Denna beror på att celler dör i en del av ögat. Nu har forskare visat att det är möjligt att återställa synen hos möss som har denna form av blindhet. 

Det forskarna från RIKEN i Japan gjorde var att de använde hudceller från mössen för att skapa inducerade pluripotenta stamceller (iPS) som de sedan fick att bli näthinneceller, som därefter transplanterades. Nära hälften av mössen fick åtminstone en del av sin syn återställd inom någon månad. Forskarna tror att metoden går att använda på människor, men att det kan ta upp emot ett halvår för den att få effekt efter transplantationen.

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln