Godkänt läkemedel verksamt mot åldersrelaterad fibros

I samband med åldrandet bildas allt mer fibrös vävnad i våra organ och hindrar dem att fungera så bra som de borde. Denna vävnad är en form av bindväv och ska normalt inte finnas i organen. Att den ändå gör det är en reaktion på inflammation, vilket bland annat kan ses vid ärrbildning.

Fibrosen försämrar alltså organens funktion och orsakar allvarliga tillstånd av olika slag, bland annat i hjärtat. Det mest kända exemplet är cystisk fibros, som dock inte alls har med åldrandet att göra utan är en sjukdom som orsakas av ett genetiskt fel och som drabbar ungas lungor.

Ett sedan tidigare godkänt läkemedel mot just cystisk fibros, Pulmozyne, har nu även visat sig vara verksamt mot fibros hos möss som orsakats av en skada på hjärtat, enligt en studie. Detta skulle båda kunna användas för att hejda fibros vid akuta tillfällen, som hjärtattacker och lunginfektioner, och dessutom vid åldersrelaterad fibros. Exakt hur det senare skulle gå till är nog svårt att säga just nu, men förhoppningsvis får vi se mer forskning på området. 

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln