Kan Metformin ersättas av andra ämnen med bättre funktion mot åldrande?

Metformin har sedan tidigare uppmärksammats för att det finns forskning som visar att det sannolikt förlänger livet hos människor. Nu visar ny forskning på jäst att det kan finnas andra ämnen som är mer effektiva på att påverka samma mekanism som metformin. Hydralazine visade sig förlänga livet på jästen med mer än 50 procent.

Metformin och de andra ämnena som undersöktes fungerar alla genom att de hejdar en process som kallas glycation. Glycation innebär att socker reagerar med proteiner i cellen, vilket leder till att dessa proteiner inte längre fungerar. Detta leder i förlängningen bland annat till diabetes typ 2. Metformin, som ju används som ett läkemedel mot diabetes typ 2, hejdar denna process. 

Metformin förlängde den genomsnittliga livslängden hos jästen med 20-25% medan hydralazine förlängden den med 50-55%. Forskningen kunde också visa att det verkligen var just glycation som var mekanismen bakom den förlängda livslängden. 
 

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln