Svenska forskare föryngrade blodstamceller

Forskare vid Lunds universitet, med David Bryder som huvudforskare, har publicerat en artikel i Nature Communications om hur blodets stamceller kan föryngras.

Forskarna använde äldre möss där man kunnat se en försämrad funktion på blodstamcellerna. De föryngrade cellerna genom att göra om dem till inducerade pluripotenta stamceller (IPS) och därefter låta dem bli nya blodstamceller. De uppförde sig då som om de var unga.

Det här kan vara ett sätt att förebygga flera av åldrandets sjukdomar, bland annat genom att immunceller produceras i tillräcklig utsträckning. Att det var möjligt att föryngra blodstamcellerna visar också att problemet med de åldrade cellerna inte var att deras DNA muterat, för detta är något som inte påverkas av återställningen. I stället måste det varit epigenetiska förändringar som ledde till att cellerna åldrats. 
 

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln