Stamceller i hypotalamus styr åldrandet

Tidskriften Nature publicerar nu forskning som visar att stamceller i hypotalamus i hjärnan sänder ut ämnen som styr åldrandet. Dessa stamceller minskar dessutom i antal med åldern, och möss som fick dem ersatta visade en rad tecken på ett motverkat åldrande. 

Ämnena som skickas ut är miRNA, en slags signalmolekyler som används för att berätta för kroppen hur gener ska uttryckas. 

Forskningsresultatet är så pass spännande att det måste sägas vara ett genombrott, och det öppnar upp för mycket fortsatt forskning. Framför allt ställer jag mig frågan om det går att bli mer specifik om vilka dessa miRNA egentligen är, om det är möjligt att med hjälp av dem signalera för kroppen att den ska uppföra som om den vore yngre än vad den är, och om en stamcellsbehandling i hypotalamus får möss att leva ett längre och friskare liv. 

De som tror att det finns en centralt placerad styrning av åldrandet tycker förstås den här nyheten är särskilt spännande, vilket bland annat märks i det här blogginlägget.

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln