100-åringars förväntade livslängd ökar inte

De svenskar som är 100 år idag kan förvänta sig en ungefär lika lång återstående livslängd som de som nådde samma ålder för 30 år sedan. Den ökade medellivslängden kommer sig i stället av att de som dör något tidigare ändå lever längre. Detta visar en undersökning som publicerats i Journal of Internal Medicine, och huvudförfattare är svenska Karin Modig.

Artikeln visar också att det finns stöd för tesen att 100-åringar uppnår en platå där dödligheten minskar. Detta tyder på att de som lyckas överleva (eller aldrig får) de vanliga folksjukdomarna kan leva relativt länge. 

Ett annat resultat från studien är att den maximala livslängden inte verkar öka. Man kan spekulera i att orsaken till detta är att de sjukdomar som drabbar den här gruppen helt enkelt inte behandlas. 

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln