Samma gener styr livslängden i olika arter

En undersökning mellan en rad arter, allt från svampar till däggdjur, visar att det är i stort sett samma gener som styr vilken livslängd en art har. Dessa gener är kopplade till metabolism och cellernas translation (som har att göra med proteinproduktionen i cellen) samt DNA-reparation. 

Dessa gener förklarar alltså exempelvis sådana saker som varför närbesläktade arter kan ha relativt olika medellivslängd. Som exempel kan människor leva ungefär dubbelt så länge som chimpanser, även när de senare är skyddade från rovdjur och sjukdomar. 

Samtidigt ska det också sägas att det finns en tydlig gräns för hur mycket dessa gener styr. Människan är exempelvis den mest långlivade arten bland alla i samma släkt. Det finns mycket få exempel på arter som lever för alltid eller mycket länge.

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln