Föryngrade mitokondrier fick flugor att leva längre

För vad jag tror är första gången har forskare lyckats rensa ut åldrade mitokondrier ur celler på levande djur, nämligen bananflugor. Vilket ledde till föryngrade muskler och längre livslängd. 

Cellernas mitokondrier får en sämre funktion och ändrar form när de åldras. De borde rensas ut av kroppen, men den hinner inte med utan dåliga mitokondrier ansamlas i allt större mängd. Forskarna hittade en metod för att splittra de åldrade mitokondrierna i mindre bitar och rensa bort dem ur cellerna. 

Det här är en mycket spännande forskning och forskarna själva nämner en rad sjukdomar som borde kunna förebyggas, som exempelvis Parkinson och Alzheimers. Framför allt kan det även bli en del av en framtida behandling mot åldrandet i sig.  

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln