Gammalt blod förstör våra kroppar

New Scientist publicerar en artikel om hur ungt blod används av flera kliniker för att föryngra äldre. 8 000 dollar kostar det på den mest kända. Men det kanske egentligen inte fungerar så bra, utan det verkar som att ungt blod (det som används är dock plasman) egentligen inte föryngrar äldre i någon större utsträckning. Istället är det äldres blod som innehåller dåliga ämnen som skadar kroppen på flera sätt. Dessutom är bieffekterna antagligen relativt stora av att ta emot plasma.

Enligt artikeln har dessa skador hos äldre sannolikt mycket att göra med SASP, alltså att celler som hamnat i viloläget senescence släpper ut en rad inflammatoriska ämnen. Detta är dock sannolikt något som kan avhjälpas, åtminstone delvis, med hjälp av de senolytiska läkemedel som nu är under utveckling hos flera företag.

En alternativ approach behandlas också i artikeln, nämligen att rena blodet med en apparat som liknar de som används vid dialys. De tar då bort de proteiner som sänds ut av de vilande cellerna. Dessa apparater har fördelen att de inte behöver godkännande av läkemedelsmyndigheter, men å andra sidan är de sannolikt obehagliga att använda för patienten. Mänskliga studier kommer om ca fem år, tror forskaren som citeras i artikeln.

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln