Är cancer en del av åldrandet?

De flesta sjukdomar, med undantag av infektioner, har en stark koppling till åldrande. Men betyder det att de är en del av själva åldrandeprocesserna? I fråga om cancer säger den förhärskande teorin att cancer orsakas av mutationer. Detta är långt ifrån självklart men hur som helst borde det om det är sant innebära att cancer ökar beroende på hur länge man varit vid liv snarare än hur gammal man är. Åtminstone så länge mutationerna sker slumpmässigt. Det skulle alltså vara tiden i sig snarare än åldrandeprocesserna som orsakar cancer. Men mycket tyder på att detta inte är hela sanningen.

Cancers koppling till åldrande har nämligen också andra aspekter. Bland annat påverkas cancer av epigetiska förändringar som kommer med åldern. Dessutom pekar mycket på att cancer även orsakas av inflammationskapande celler i så kallad senescence. Båda dessa saker är i allra högsta grad åldrandeprocesser och därför kan man också förvänta sig att behandlingar som motverkar åldrande även motverkar cancer. Ett aktuellt exempel på detta är metformin, som många menar fungerar förebyggande mot just cancer, och som även verkar leda till en något förlängd livslängd hos människor.

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln