Forskare försöker återuppliva immunförsvaret

Med åldern försämras immunförsvaret, vilket inte bara ökar risken för influensa utan även faktiskt för cancer och många andra farliga sjukdomar. Det finns flera skäl till att immunförsvaret försämras, och ett av de viktigaste är att thymus (även kallad brässen) förtvinar med åldern. Eftersom det är här de så kallade T-cellerna produceras så försämras då immunförsvaret. Nu har forskare för första gången provat att återuppliva thymusen på nio mänskliga försökspersoner. Resultaten är inte presenterade, men det som ännu kommit fram verkar lovande.
 

Intressant är också att den metod som används i försöken är annorlunda mot andra terapier, som tidigare använts på möss, då till exempel stamceller använts. I stället använde man nu en metod för att omprogrammera cellerna så att mer så kallat FOXN1 uttrycktes. Eftersom detta är en av orsakerna till att thymus krymper så borde det åtgärda eller åtminstone minska problemet. Dessutom har denna metod fördelen att den liknar sådana behandlingar som redan visat sig fungera på människor och verkar vara ofarliga. Steget till ett godkännande från läkemedelsmyndigheter behöver därför inte vara så stort, även om det så klart är många år kvar till ett godkännande och ännu längre till behandligen blir allmänt tillgänglig. 

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln