Ny mekanism som styr kardiovaskulärt åldrande upptäckt

I en artikel som idag publiceras i Nature Communications visar forskare från Case Western Reserve University School of Medicine och University Hospitals Health System en ny mekanism som styr åldrandet, främst av kardiovaskulärt åldrande. 

Det handlar om ett protein, Kruppel-like transcription factors (KLF), som vissa rundmaskar hade mer av än andra. Det fick dem att leva både längre och med bättre hälsa. De rundmaskar som hade mer KLF visar sig ha yngre funktion hos det kardiovaskulära systemet. Något som är viktigt för hjärt- och kärlsjukdomar och även demens.

Dessa proteiner minskar med åldern, och finns även hos däggdjur. Det visar sig att de påverkar autophagy, alltså den process där celler begår självmord med ökad ålder. Än så länge är det så oklart om samma mekanism fungerar hos människor. 

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln