En familj med en mutation som ger sju år längre liv

En familj inom folkgruppen Amish i USA har visat sig ha en mutation som gör att de lever i genomsnitt sju år längre. Orsaken till ökningen verkar vara att den gör att vilande celler rensas ur mer effektivt ur kroppen. Detta är den mutation med störst livslängdsförlängning som någonsin upptäckts hos människor.

Mutationen som upptäcks påverkar genen PAI-1, som redan tidigare varit uppmärksammad eftersom den påverkar regleringen av celler som blivit vilande, så kallad senescence. Dessa celler blir allt fler med åldern och släpper ut skadliga, inflammatoriska ämnen i kroppen.

En rad läkemedel är redan idag på väg att utvecklas för att rensa ut vilande celler ur kroppen. Upptäckten av mutationen i PAI-1 kommer sannolikt leda till att många försöker hitta ett sätt att påverka genen i stället för att rensa ut cellerna. Vilket inte nödvändigtvis är en bättre metod. 

Intressant är också att detta alltså är den mest effektiva mutationen som någonsin upptäckts hos människor - samtidigt som även relativt enkla livsstilsförändringar åstadkommer en liknande förlängningen av livslängden. Måttlig motion och kanske även CR (Calorie Restriction) åstadkommer sannolikt flera års längre liv. 

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln