Kan celler programmeras om för att bli yngre?

Det har i några år varit känt att det finns signaler som gör att celler åldras. Vi ser det till exempel i parabiosis, där yngre och äldre individers blod byts ut med varandra vilket gör att äldre personer ser en del positiva effekter som associeras med yngre. Vi vet också att det finns epigenetiska förändringar som hör ihop med åldrandet. Faktiskt är den epigenetiska profilen den hittills bäst fungerande metoden för att mäta ålder.  

Här är en artikel som handlar om kopplingen mellan omprogrammering av celler, och celler som hamnat i det vilostadie som kallas senescence. Detta handlar om de ämnen som skapar inducerade pluripotenta stamceller (iPS) och hur dessa även påverkar senescencestadiet. 

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln