Är åldrandet en sjukdom?

De senaste åren har det startat en debatt om huruvida åldrandet är en sjukdom. Motståndarna till detta tycker vanligtvis att åldrandet är en naturlig del av livet, som vi därför inte ska försöka påverka. Eller så menar man att människor inte dör av åldrande utan av andra sjukdomar.

Medan fördelen med att kalla åldrande för en sjukdom är att detta skulle möjliggöra mer finansiering av forskning och så småningom behandling av åldrandet. Att den är naturligt förekommande har ju dessutom knappast hindrat oss från att försöka stoppa varken cancer eller någon annan sjukdom. Och nog dör vi av åldrande alltid, eller åtminstone ökar åldrandet radikalt risken att drabbas av någon av de många "åldersrelaterade" sjukdomarna. Det vill säga nästan varenda verkligt farlig sjukdom (förutom en del psykiatriska diagnoser). 

I den här artikeln menar författaren att vi i stället kan kalla åldrandet för ett syndrom. Vilket innebär att det är en grupp symtom som hänger ihop med varandra och som orsakar en rad sjukdomar. För åldrande kanske inte någonsin kommer bli klassificerat som en sjukdom, eftersom det är ett så pass mångfacetterat fenomen, men däremot kan vi redan nu kalla det för ett syndrom. 

Tilläggas kan att trenden i många år varit att mer och mer av åldrandet bryts ut och kallas för sjukdomar. För några decennier sedan ansågs lite minnesproblem i hög ålder naturligt medan det idag kallas Alzheimers och är en av de sjukdomar det forskas allra mest om. Nästa åldersrelaterade symtom att definieras som sjukdom kan mycket väl vara sarcopenia, åldersrelaterad muskelsvaghet. Eller kanske åldersrelaterad nedsättning av immunförsvaret. 

 

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln