Ett däggdjur som inte åldras: Nakenråttan

Googleägda åldrandeföretaget Calico har för ovanlighetens skull gjort väsen av sig. Genom en metaanalys av tidigare forskning om nakenråttor har de kommit fram till att dessa djur faktiskt inte verkar åldras alls. Vilket de i så fall sannolikt är ensamma om bland däggdjuren. 

Nakenråttor är redan sedan tidigare omtalade som ovanligt långlivade, till exempel i jämförelse med sina närmaste släktingar. Nu menar alltså Calico att de 30 år i maximal livslängd som man tidigare talat om i fråga om arten bör justeras uppåt. Orsakerna till att de dör verkar helt enkelt inte ha att göra med ålder, de dör inte i större utsträckning för att de blir äldre. 

Det har även gjorts en del forsking om vad deras långa livslängd kan bero på. De sägs bland annat vara bättre på att laga sitt DNAoch får inte cancer.

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln