Vilande stamceller väcks när proteinklumpar tas bort

En intressant artikel publiceras inom kort i Science om att forskare sett stora proteinansamlingar i vilande neurala stamceller, och de misstänker att detta gjort stamcellerna mindre aktiva. Att rensa bort proteinen skulle kunna vara ett sätt att se till att inaktiva stamceller aktiveras, vilket kan motverka åldrande. 

Åldrandet kännetecknas bland annat av att stamceller slutar fungera. Det forskarna upptäckt är att det kan gå att återuppväcka en del av dem. Vissa stamceller får nämligen allt större proteinklumpar, vilket gör att de får svårare att vakna till liv. 

En mindre uppmärksammad aspekt av åldrandet är att lysosymerna, som är cellernas organell för att ta hand om restprodukter, fungerar allt sämre över åren. Det ansamlas också proteiner och att ta bort en del av dem skulle antagligen leda till att cellerna fungerar bättre. 

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln