Nytt ämne skyddar kärlen hos åldrade möss

En artikel i Cell av David Sinclair mfl från Harvard University säger att de hittat ett kosttillskott som föryngrar möss blodkärl. Mössen förbättrar sin förmåga att springa länge kraftigt med hjälp av ämnet. 

Orsaken till den förbättrade uthålligheten har sannolikt att göra att ämnet NMN gör att fler blodkärl bildas. Detta är dock också något som eventuellt skulle kunna öka cancerrisken, eftersom cancer behöver stimulera tillväxten av blodkärlen och det kan vara för att minska cancerförekomsten som kroppen minskar blodkärlen. 

Ämnet NMN ombildas i kroppen till NAD+, som sedan tidigare är känt att ha flera positiva effekter på åldrandet. Mer forskning behövs dock och hur som helst är det inte särskilt mycket som säger att effekten på varken medellivslängd eller maximal livslängd är så stor. 

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln