Ett steg närmare ett vaccin mot arteroskleros

Hjärt- och kärlsjukdomar orsakas ofta av de plack som byggs upp i kärlens väggar med ålder. Idag frågar sig allt fler om det skulle gå att förebygga att placken byggs upp, till och med vaccinera mot dem. I en ny studie har forskare vid La Jolla Institute for Allergy and Immunologoy tagit ett steg närmare. 

Vad forskarna gjort är att se till att kroppens immunförsvar minskar mängden inflammation, vilket sedan gör att det bildas mindre plack. De gör detta genom att aktivera en viss typ av immunceller, T-celler, så att de reagerar på en del av LDL-kolesterolmolekylen. Denna molekyl är en del av det "dåliga" kolesterolet, som är förknippat med bildandet av plack. 

Förhoppningsvis fungerar metoden lika bra när man går vidare till att prova på människor som den redan gjort på mänskligt blod och i möss.

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln