Hur mycket längre går det att leva genom att leva hälsosamt?

Hur kan jag påverka mitt eget åldrande? Idag finns det inga behandlingar som bevisligen ger en längre livslängd. Det finns visserligen läkemedel (t ex metformin) som verkar ha en marginell effekt, men den absolut största påverkan som det idag går att få på åldrandet är att leva hälsosamt. Frågan är då hur många år som det går att addera till sitt liv?

Gissningsvis rör det sig om runt tio år. Det handlar då om att inte röka (i särklass viktigast!), röra på sig regelbundet, inte bli överviktig och att dricka måttligt med alkohol. Att äta nyttigt är också fördelaktigt, men exakt vad "nyttigt" innebär är inte helt enkelt att reda ut. 

Det finns också en lång rad av hälsoråd som har liten eller ingen betydelse alls. Vitaminer och andra kosttillskott exempelvis. Miljögifter och partiklar i luften verkar inte heller vara en stor sak. 

I den här nya studien sägs det att förväntad livslängd vid 50 års ålder kan ökas med 12-14 år. Det låter ganska optimistiskt, men någonstans i de trakterna hamnar de flesta studierna. 

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln