Virus och bakterier bidrar till åldrandet

Åldrandets sjukdomar är främst hjärt- och kärlsjukdomar, cancer, Alzheimer - så brukar det beskrivas. Men flera av dessa sjukdomar hänger på ett eller annat sätt ihop med virus och bakterier. Inte så att mikrobrerna är den enda eller ens den största orsaken, men en av dem åtminstone.

Vi vet att immunförsvaret spelar stor roll för livslängden och att det förtvinar med åldern. Möss som fått leva i en steril miljö lever 20-50 procent längre. Många av de riktigt gamla (över 100 år) dör av lunginflammation och andra infektioner. 

Här är en artikel från Frontiers in Genetics där en forskare går igenom sambanden och propagerar för att vi måste tala om mikroberna när vi talar om åldrandet

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln