Ökad autofagi i cellerna gav längre livslängd

Forskare vid Brown University hittade en ny metod att öka autofagi i cellerna, vilket ledde till ökad livslängd hos rundmasken C elegans. Metoden kan utvecklas för mer avancerade djur, menar forskarna i sin artikel i Cell Reports. 

Autofagi är en cellprocess som innebär att proteiner och organeller återvinns. Något som fungerar sämre med åldern och som ofta har pekats ut som en orsak till såväl åldrandet i sig som en rad åldersrelaterade sjukdomar. Forskarna säger själva att metoden kan komma att användas för behandling av Alzheimers och ALS. 

Metoden som användes går ut på att manipulera en transkriptionsfaktor, det vill säga ett ämne som slår på och av genuttryck i cellen, så att den uttrycker autofagiprocessen starkare. Forskarna använde ett existerande ämne som håller på att prövas mot cancer, vilket gör att det är känt att ämnet är tolererat hos människor. Denna typ av ämnen kallas SINE och forskarna visade att det fungerade för att stimulera autofagi även i mänskliga celler.  

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln