Programmerad celldöd är bra under hela livstiden

Autofagi (även kallat programmerad celldöd) är en process i cellerna där en icke fungerande cell självdör och dess beståndsdelar återvinns. Detta sker dock inte alltid som det ska och när processen inte fungerar ställer det till problem i kroppen. Allt från cancer till Alzheimers och flera andra åldersrelaterade sjukdomar har kopplingar till autofagi.

Nu har forskare vid UT Southwestern Medical Center introducerat en gen i möss som leder till att deras autofagi ökar under hela livet. Intressant är dels att detta ledde till ökad livslängd, vilket är förväntat, men också att livstidsökningen var så pass liten som 10 procent. Det finns en rad andra saker man kan hitta på med möss som ger betydligt bättre effekt. Artikeln har publicerats i Nature

Det kan säkert diskuteras vad effekten berodde på och kanske kan effekten förbättras om den kombineras med andra insatser eller genomförs på bättre sätt. 

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln