En positiv bild av åldrandeforskningen år 2050

Bloggaren Reason (ja, han heter så!) har föreställt sig hur åldrandet behandlas någon gång runt 2050, när han själv är ca 85 år gammal och dagens spännande forskningsuppslag utvecklats till etablerade behandlingar.

Det är en mycket positiv bild, men kanske ändå inte helt orealistisk. En gång i tiden hade det varit svårt att föreställa sig att infektionssjukdomar inte längre skulle vara ett stort hot. För bara ett par decennier sedan var såväl astma som barnleukemi genuint farliga sjukdomar men idag är de sällan dödliga. Behandlingen av allt från högt blodtryck till en rad cancersjukdomar har blivit mycket bättre.

I en relativt snar framtid kommer vi nästan säkert få effektiva behandlingar mot fler cancerformer, och likaså kommer de första verksamma behandlingarna mot Alzheimers och de plack och förkalkningar som utlöser många hjärt- och kärlsjukdomar.

Redan idag börjar det bli dags att prata mer om att behandla det som blir nästa generations folksjukdomar, så som åldersnedsatt immunförsvar, allmän skörhet och muskelsvaghet. Det är åldrandets sjukdomar som är nästa medicinska frontlinje och nog är det rätt sannolikt att det redan före 2050 kommer bli spännande där på allvar.

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln