Gen hittad som får celler att åldras

När genen CD36 uttrycks i cellerna åldras de och hamnar i så kallad senescence. Detta innebär att de inte längre är funktionella och i stället sprider en mängd ämnen som skapar inflammation och annan skada i kroppen, något som kallas SASP. Detta rapporteras i en ny studie i tidskriften Molecular Omics.

Forskarna från University of Buffalo kunde genom att få genen att vara aktiv i cellodlingar få andra celler runt omkring att hamna i senescence, den vilofas som kännetecknar åldrade celler. När cellen uttrycks producerar den ett protein som heter likadant som genen, CD36. Dess funktion är än så länge oklar men på något sätt verkar den alltså vara förknippad med åldrandet. 

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln