Kan ett föryngrat immunförsvar förnya våra celler?

De senaste åren har mycket forskning om åldrandet handlat om senolytics, de ämnen som kan rensa bort överåriga celler som hamnat i senescence. Senescence är det stadie där cellen inte längre är verksamt utan i stället stannar av och påverkar kroppen negativt, bland annat genom att orsaka inflammation. Nu talar dock en del forskare om att det i stället för senolytics kan vara bättre att låta immunförsvaret göra jobbet. Detta eftersom ett normalt fungerande immunförsvar ändå tar bort celler i senescence. 

Att immunförsvaret blir sämre med åldern är välkänt. Kanske är det faktum att den åldrade kroppen har celler i senescence kopplat till detta. Forskaren Andrei Gudkov menar detta i en intervju publicerad hos LEAF

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln