Bättre immunförsvar med nya läkemedelskandidater

En av de mest uppenbara försämringar vid ökad ålder hittar vi hos immunförsvaret. Det blir allt mer dysfunktionellt, av flera orsaker. Samtidigt har tidigare forskning visat att det går att motverka detta. Bland annat har det sedan tidigare godkända läkemedlet Rapamycin visat sig ha en positiv effekt. 

Nu presenteras dock forskning som är ännu mer positiv. Forskare testade två nya preparat på 264 försökspersoner som var 65+ för att se hur deras åldrade immunförsvar påverkades. Det visade sig att antalet infektioner (t.ex. förkylningar och influensa) halverades och de svarade bättre på ett influensavaccin som gavs. Intressant är också att behandlingen gavs under enbart sex veckor men trots detta gav ett så pass skydd under året som följde. 

Forskningen visar sig också fungera på samma del av cellen som Rapamycin, vilket alltså var det läkemedel tidigare gett bäst effekt. 

Ett bättre immunförsvar leder inte bara till bättre skydd mot infektioner utan immunförsvaret är också en viktig del av kroppens försvar mot cancer. Förhoppningsvis kan ett nytt läkemedel som föryngrar immunförsvaret därför ha en positiv effekt på flera åldersrelaterade sjukdomar. 

Artikeln publicerades i Science Translational Medicine.

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln