AGE - en inflammatorisk restprodukt i kroppen som snabbar på åldrandet

Cellerna i kroppen klarar inte alltid av att få bort alla ämnen som produceras i dem. En typ av ämnen kallade AGE, Advanced Glycation End-Products, är av särskilt problematisk typ då de skapar inflammation i kroppen och därmed bidrar till en rad åldersrelaterade sjukdomar. Detta sker bland annat genom förändringar i den så kallade extracellulära matrixen, en struktur i kroppen som gör att vi håller ihop och som ger stadga i kroppen. När denna inte fungerar så syns det till exempel genom en allt mer hängig hud, och inne i kroppen påverkas bland annat elasticiteten i blodkärlen, en viktig orsak till hjärt- och kärlsjukdomar. 

Det finns dock flera osäkerheter om vad som är viktigt. Bland det som är okänt finns till exempel i vilken utsträckning det enbart är ett enda ämne, glucosepane, som är ansvarigt. En annan aspekt handlar om i vilken utsträckning de AGE vi får i oss via kosten påverkar oss. Här är några kommentarer kring AGE och åldrandet i samband med ny forskning från Buck Institute.

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln