Hur lång är den maximala möjliga livslängden?

Ända sedan 1990-talet har det varit en etablerad sanning att Jeanne Calment innehar rekordet i fråga om livslängd med sina 122 år. Men nyligen ifrågasattes det om den kvinna som dog 1997 verkligen var Jeanne Calment - eller hennes dotter! 

En researcher i Ryssland har nämligen gjort en djupdykning som visar på en del märkliga omständigheter. Jeanne Calments dotter Yvonne ska ha dött ung, redan 1934. Det visar sig dock att det kan ha funnits goda skäl för familjen att låtsas att var Yvonne, i stället för Jeanne, som dog. Inte minst en dålig ekonomi i kombination med hög arvsskatt. De kan mycket väl ha ställts inför valet mellan att bli av med gården - eller bluffa. 

Oavsett vad vi tror om konspirationsteorin så är det intressant att konstatera att om Jeanne Calment togs bort från listan över de som levt längst så skulle rekordet sjunka med tre år, från 122 till 119 år. Det skulle i stället vara Sarah Knauss som innehade rekordet. 

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln