Första forskningsresultatet med senolytiska läkemedel

Senolytiska läkemedel är en av de mest lovande typerna av behandlingar som direkt påverkar en del av åldrandet, nämligen de senescenta celler som skadar kroppen med ökad ålder. Nu har dessa senolytiska läkemedel för första gången använts i en pilotstudie. Det handlar om 14 patienter med en dödlig lungsjukdom, idiopatisk lungfibros, som behandlades med de väletablerat senolytiska ämnena quercetin och dasatinib. Resultaten var uppmuntrande men är väldigt preliminära. 

Framför allt handlar detta om att visa att det går att använda senolytiska behandlingar över huvud taget. Biverkningarna var inte överväldigande och det verkar också som att det går att få resultat från dem. Samtidigt finns det mycket utrymme till bättre resultat, menar bland annat LEAF i en kommentar. Forskning har visat att just de medel som användes i studien bara påverkar vissa senoscenta celler och inte alla, och det är även oklart vilken dos som behövs för att påverka dem. 

Samtidigt som behandlingen inte verkar ha haft någon mirakulös effekt så är dessa behandlingar identiska med sådana som visat effekt mot allt från Alzheimers till cancer hos möss. De verkar helt enkelt ha en generell effekt mot åldrande. Därför är detta ett intressant resultat som kommer följas av fler. Sannolikt redan under 2019, eftersom det pågår fler studier med samma och andra senolytiska läkemedel.

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln