Utrensning av senescenta celler föryngrar hjärtat

Forskare vid Newcastle University har nyligen för första gången rensat ut hjärtceller som blivit senescenta, vilket ledde till att cellerna föryngrades. Detta kan på sikt bli ett nytt sätt att behandla hjärtproblem, särskilt hjärtsvikt.

Hjärtsvikt är relativt vanligt efter hjärtinfarkt, och åldrande är en stark riskfaktor. Orsaken är till stor del just de senescenta cellerna, som ökar i mängd vid ökad ålder. 

När forskarna rensade ut de senescenta cellerna från möss tillfrisknade deras hjärtan. Sannolikt skulle människor som riskerar att drabbas av hjärtinfarkt även behandlas förebyggande, men än så länge är det en bit kvar innan detta kommer prövas på människor.

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln