Statistiken som visar hur kroppen förfaller

Åldrandet kan beskrivas som ett gradvis förfall som visserligen pågår hela livet men inte märks förrän på slutet. Kroppens funktioner leder till diverse bieffekter som blir självförstärkande och till en början mest märks som rynkor, grått hår och liknande, ytliga tecken. Men redan efter 40 års ålder börjar risken för cancer och hjärt- och kärlsjukdomar öka och ökningen är sedan exponentiell. Någonstans vid 80-90 års ålder är risken att dö riktigt stor, och oftast beror det på de vanligaste så kallade åldersrelaterade sjukdomarna: Alzheimer, Parkinson, diabetes typ 2, cancer och hjärt- och kärlsjukdomar. 

En rysk forskare har nu gjort statistiska beräkningar baserade på dödstal och dödsorsaker, och har då sett att det just handlar om exponentiella ökningar som bäst kan förklaras av ett slumpartat, gradvis förfall som långsamt men säkert blir farliga för oss. Det handlar om att kroppen handlar i en ond cirkel som orsakar var och en av dessa sjukdomar, förutom i fråga om högt blodtryck, där forskaren ser två parallella processer som orsak. Enda undantaget är cancer, där han ser tecken på att sjukdomen snarare orsakas av tid än av åldrande. 

 

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln